„Fața la perete”, unul dintre cele mai interesante experimente despre conformismul social – cât de puternică este presiunea grupului (VIDEO)

0

Cele 2 minute care urmează reprezintă de fapt un scurt experiment condus în anii ’50 de către Solomon Eliot Asch, considerat unul dintre pionierii psihologiei sociale, experiment numit „Fața la perete” (eng: Face the rear). Ca un scurt rezumat, este vorba despre felul în care individul se conformează în fața mulțimii, cedând presiunii pe care o exercită asupra sa conformismul de grup. Un bărbat este așteptat să urce într-un oarecare lift iar ulterior alte trei persoane i se alătură poziționându-se cu fața spre perete și nu spre ușă, așa cum am considera că este firesc.

Experimentul liftului surprinde practic felul în care subiectul în discuție face eforturi pentru a-și menține individualitatea până în punctul în care renunță, conformându-se și adoptând aceeași poziție. În mod evident, condiția necesară pentru o asemenea demonstrație (reușită) a constituit-o unanimitatea – asigurată de complicii participanți:

Et voilà! Interesant, nu credeți?

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate