George Simion, alungat de la Chișinău. Acesta trebuia să participe la ședința comună a Parlamentelor Moldovei și României

0

George Simion, președintele partidului AUR și lider de grup în Parlamentul României a fost oprit ieri seară pe aeroportul din Chișinău, în timp ce încerca să intre în Republica Moldova alături de o delegație a Parlamentului de la București. Simion nu a fost lăsat în Republica Moldova din cauza unei interdicții primite în timpul mandatului lui Igor Dodon, sub motiv că ar atenta la statalitatea republicii de dincolo de Prut.

Am primit interdicție de intrare în Republica Moldova, pentru că nu am putut accepta ideea că români ca noi pot fi părăsiți de frații lor din Patria-Mamă. Astăzi am fost lăsat în aeroportul unui stat inventat de Stalin, de către colegii mei din Parlamentul României. Sunt același om care a primit cu demnitate interdicția de intrare în urmă cu câțiva ani, doar că acum am în spate votul și sprijinul mai multor sute de mii de români. Nu am nicio teamă, știu de pe acum cine va câștiga în fața istoriei”, a declarat președintele AUR George Simion.

George Simion a fost inclus pe lista delegației parlamentare a României care face în aceste zile deplasarea la Chișinău și nu a fost informat oficial, până la momentul formalităților vamale, cu privire la interzicerea intrării sale pe teritoriul Republicii Moldova.

George Simion este cel mai cunoscut activist pentru Unirea Basarabiei cu România, organizând mai multe campanii, mișcări de protest și acțiuni civice pe ambele maluri ale Prutului în ultimii 20 de ani.             

                   

La Chișinău, pe 18 iunie, a avut loc ședința solemnă comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la care au participat Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, împreună cu membrii celor două legislative.

Parlamentarii au fost salutați de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. ”Ședința comună a celor două Parlamente se înscrie într-un mod logic și firesc în relația ascendentă dintre Republica Moldova și România, relansată la sfârșitul anului 2020. Sunt încrezătoare că evenimentul de astăzi va impulsiona cooperarea dintre Chișinău și București pentru noi proiecte de infrastructură, de consolidare a independenței energetice sau de modernizare a comunitățile locale”, a declarat șefa statului.

Speakerul Igor Grosu a subliniat că prin evenimentul de astăzi se lansează un nou instrument și anume formatul ședințelor comune ale celor două legislative, care este confirmat prin semnarea Declarației comune. ”Pe lângă simbolismul acestui eveniment, îmi doresc ca această platformă să servească drept reper pentru ghidarea activității legislativului de la Chișinău în procesul de negociere a aderării la UE. Ce punem noi în acte și legi să resimtă cetățenii în viața de zi cu zi. O viață mai bună, fericită, aici, acasă”, a declarat Președintele Paramentului, Igor Grosu.

Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a remarcat semnificația momentului în care are loc ședința comună a celor două Parlamente – la o zi după ce Comisia Europeană a făcut o recomandare în sprijinul statutului de candidat la Uniunea Europeană: ”Este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre țările noastre, angajamentul de  a seta un nivel de ambiții superior la nivel bilateral și susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova”.

Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, de-asemenea, s-a pronunțat în susținerea conferirii statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următoarea ședință a Consiliului European. ”Întotdeauna vom fi de aceeași parte în ceea ce privește destinul european al Republicii Moldova și avem datoria să muncim, împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm!”, a declarat Ion-Marcel Ciolacu.

Cu mesaje de salut au avut și Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, deputații Veronica Roșca, care este Președinta Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova-România, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Vladimir Bolea, Petru Frunze, Larisa Voloh, Olesea Stamate, Lilian Carp.

De asemenea, au adresat mesaje de salut europarlamentarul Eugen Tomac și mai mulți deputați români:  Vicepreședinta Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, și Vicepreședinții Camerei Deputaților, Vasile-Daniel Suciu și Ilie Dan Barna, precum și Titus Corlățean, Anca Dana Dragu, Gheorghe Nacov, Dénes Seres, Laurențiu-Dan Leoreanu, Raisa Enachi.

Ședința comună s-a încheiat cu adoptarea  Declarației comune. 

La finalul reuniunii președinții Parlamentelor Republicii Moldova și României au susținut o conferință de presă.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate