Gestul altruist făcut de 3 familii îndurerate va salva foarte multe vieți. Mesajul plin de recunoștință al Agenției Naționale de Transplant

0
Ilustrație

Agenția Națională de Transplant a transmis duminică, 12 iunie, că 8 vieţi au fost salvate prin transplant de ficat şi rinichi, alţi 2 pacienţi au şansa de a-şi recăpăta vederea, iar şi mai mulţi pacienţi vor avea o viaţă mai bună în urma intrevenţiilor de transplant ţesuturi osteotendinoase, în decursul săptămânii ce tocmai s-a încheiat.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut de 3 familii care, deşi au pierdut pe cineva foarte drag, au fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi şi nici fără efortul deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant.

Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg Mureș, în câteva zile, s-au realizat trei intervenţii de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiilor a trei pacienţi, aflaţi în moarte cerebrală.

Decizia de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, care trebuie luată într-un astfel de moment, este una foarte grea şi încărcată de emoţii puternice.

Cu profesionalism şi mult efort, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Tg. Mureş (Dr. Mihai Morariu, Dr. Dalia Truță, Dr. Nyiri Emese, Dr. Oana Coman, Dr. Alexandra Gheorghe, As. Andrei Burghelea, As. Dorin Boca), alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Oana Pitea, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.
De la începutul acestui an, la Tg. Mureş s-au realizat 10 prelevări de organe şi ţesuturi. Apreciem efortul și dedicarea echipei ATI şi de coordonare transplant a Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg Mureş, precum şi al conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat, Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj – pentru rinichi, Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti – pentru cornee şi Spitalului Clinic Colentina pentru ţesuturi osteotendinoase, alături de colegii de la spitalul mureşean. Împreună, toţi aceşti profesionişti au format o echipă care a făcut ca lungul lanţ de la donator la primitor să fie realizat cu succes.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutul Clinic Fundeni , condus de Prof.Dr. Irinel Popescu, 2 pacienţi aflaţi în stare critică au primit o nouă şansă la viaţă datorită intervenţiilor salvatoare de transplant hepatic, realizate de echipa chirurgicală coordonată de Prof.Dr. Vladislav Braşoveanu.

Un adevărat maraton pentru viaţă s-a realizat şi la ICUTR Cluj Napoca, acolo unde echipele de transplant, coordonate de Conf. Dr. Florin Elec, au încheiat cu succes într-un timp scurt 6 intrevenţii de transplant renal, intervenţii care au redat bucuria şi speranţa pentru alţi români aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare.

Doi oameni îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București.

Un număr şi mai mare de pacienţi vor avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii prin transplant de ţesut osteotendinos, datorită efortului deosebit al echipei Băncii de Ţesut de la Spitalul Clinic Colentina , coordonată de Dr. Andrei Nica.

De la începutul anului, la nivel naţional s-au înregistrat 44 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. Având în vedere acordurile de colaborare în domeniul schimbului de organe cu Republica Bulgaria şi Republica Moldova, medicii români au salvat 133 de pacienți prin intervenţiile de transplant, cu organe provenite de la donatori decedaţi: 41 transplanturi hepatice, 87 transplanturi renale, 3 transplanturi de cord şi 2 transplanturi plămân.

Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.

Mulţumim încă o data cu profund respect şi recunoştinţă familiilor donatorilor şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care fac posibil un miracol pentru aceia dintre noi aflați în cumpănă.

a transmis Agentia Nationala de Transplant 
telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate