În timp ce România e scandalizată de Buhnici, Guvernul spaniol lansează campania „Vara este și a noastră” cu un mesaj „împotriva violenței estetice”

0

România a fost recent scandalizată de o dezbatere începută cu o declarație nefericită a cunoscutului vlogger George Buhnici în care a lăsat să se înțeleagă că femeile care nu prea merg la sală, care au vergeturi și celulită nu sunt pe placul său când merge la mare, alături de soția sa care arată „ca o minoră”, să vadă „țâțe și la buci” și „piele fără vergeturi”. Trebuie să precizăm că, după întreg scandalul produs, George Buhnici și-a cerut scuze. Citiți și: George Buhnici își face „mea culpa”: „Iertați-mă, doamnelor!”.

În timp ce românii s-au scandalizat mai mult pe rețelele de socializare, în Spania guvernul face o amplă campanie „împotriva violenței estetice”. Institutul pentru femei, aflat în subordinea Ministerului Egalității din Spania, a lansat campania „Vara este și a noastră” cu o imagine pe care o puteți vedea în partea de sus a acestui articol.

Potrivit oficialilor din Guvernul spaniol, „obiectivul campaniei este de a revendica diversitatea corporală și dreptul tuturor femeilor de a se bucura de spațiul public. Vizibilitatea violenței estetice suferite de femei este, de asemenea, un obiectiv al acestei campanii.”

Afișul a fost conceput de Arte Mapache, care prezintă femei reale și diverse care se bucură într-un mediu de vară. Unele au un corp conform „standardelor”, altele au imperfecțiuni, kilograme în plus, iar una dintre ele pozează topless după o mastectomie.

Directorul Institutului pentru Femei, Antonia Morillas, a declarat: „Când femeii i se spune că dacă nu ești slabă, tânără, dacă ai vergeturi, celulită sau cicatrici, corpul tău este invalid, îi este distrusă stima de sine și are un impact direct asupra sănătății, asupra calității vieții și asupra posibilității de a fi și de a-și exercita toate drepturile. A vorbi de discriminare corporală înseamnă a vorbi despre încălcarea drepturilor de care suferă femeile atunci când nu avem corpuri conform unor norme”.

Prin această campanie, Institutul Femeii atrage atenția asupra necesității de a prezenta violența estetică suferită de femei pentru că sunt femei și asupra modului în care aceasta afectează în mod direct calitatea vieții. „Femeile grase sunt hărțuite în stradă, pe plaje, sunt cenzurate și stigmatizate, întâmpină dificultăți enorme în accesul la angajare sau la alte drepturi. Prin urmare, noi, de la Institutul pentru femei susținem că vara ne aparține și nouă, tuturor femeilor, din diversitatea noastră”.

„Institutul pentru Femei intenționează să desfășoare o acțiune publică, precum și lansarea afișului către instituțiile regionale și locale, invitându-le să se implice în această campanie, tipărind afișele și distribuindu-le în spații publice. În acest fel, se urmărește implicarea publicului și a altor instituții și lansarea unui mesaj care să contribuie la a ne bucura de spațiul public, de plaje și de verii fără vină, rușine sau stigmatizare.”, se arată în comunicatul publicat pe 28 iulie de Institutul pentru Femei din Spania.

Sperăm că în România s-a înțeles ceva la nivel de societate în urma scandalului „George Buhnici” și că nu e cazul ca Guvernul României să facă, la fel ca cel spaniol, o campanie pentru bun-simț, până la urmă.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate