Incendiu la depozitul unui supermarket din Oradea

0

Miercuri dimineața, pompierii militari orădeni au stins un incendiu izbucnit la depozitul unui supermarket din municipiu, salvând bunuri de o valoare semnificativă.

Apelul care sesiza producerea incendiului la un supermarket situat pe strada Primăriei din Oradea, a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, miercuri, 17 februarie a.c., la ora 07.12, moment în care, la fața locului au fost mobilizate cu operativitate, echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă.

Ajunși la locul producerii evenimentului, pompierii au constatat că incendiul se manifesta la cablurile electrice ale aparatului de aer condiționat din depozitul supermarketului, fiind afectată și o porțiune din tavanul fals al încăperii.

Echipajele de pompieri au localizat și lichidat rapid incendiul, împiedicând propagarea acestuia, după care, cu ajutorul ventilatoarelor din dotarea autospecialelor de intervenție, au procedat la evacuarea fumului din depozit.

Din fericire, nu au existat persoane rănite, iar pagubele au fost limitate la conductori electrici și circa doi metri pătrați de tavan fals.

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic al curentului electric provocat de un conductor electric defect ori neizolat corespunzător.

 Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Pompierii militari bihoreni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:

 • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate!
 • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii!
 • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat!
 • Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi!
 • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, hotă, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, computer, televizor şi altele asemenea!
 • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului!
 • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent! De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză! În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi,  provocând în scurt timp, un incendiu.
 • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric! În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
 • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor!
 • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112! 

INFO/FOTO (arhivă): ISU Bihor

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate