INML „Mina Minovici” a pus punct unei practici umilitoare pentru fete și femei

0

Jurnalista Diana Oncioiu a publicat pe pagina sa de socializare (click aici) un document emis de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML MM).

În documentul emis pe 10 iunie se arată că:

„Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială, precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate, integritate fizică, dreptul la libertate și având în vedere recomandările Comitetului Națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii, cât și drepturile copilului se dispune – eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la Camera de gardă a INML MM precum și eliberarea certificatului medico-legal asupra stării de virginitate a unei femei începând cu data de 10.06.2022.”

În cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unei infracțiuni, examinarea medico-legală se va efectua numai în procedură oficială la solicitarea poliției, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare.

Iată de a scris jurnalista care a făcut public acest document: „INML nu mai eliberează începând cu 10 iunie certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă. Dispoziția a fost dată de directorul INML George Cristian Curcă.

Am publicat pe Dela0.ro, pe 3 iunie, un articol de presă în care arătam cum serviciile județene de medicină legală, dar și institutele de medicină legală din țară și INML continuau să elibereze certificate de virginitate la cerere deși OMS și Națiunile Unite au cerut încă din 2018 eliminarea lor. (https://beta.dela0.ro/zeci-de-servicii-publice-de…/)

Pe 3 iunie Curcă a declarat pentru Dela0.ro că aceste certificate sunt un drept și că pot fi eliminate doar prin modificare legislativă pentru care e nevoie de un grup de lucru. Iată că nu a fost nevoie de un grup de lucru pentru ca, cel puțin la nivelul INML să fie interzisă această practică. Era nevoie doar de o dispoziție. Ce se întâmplă însă la nivelul celorlalte servicii de medicină legală?”.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate