Nu deveni o victimă: Cum să eviți o fraudă online (VIDEO)

0

Una dintre cele mai des folosite incidente de securitate cibernetică de tip fraudă este tentativa de fraudă pe platformele de vânzări online.

Polițiștii vă recomandă:

– „Cea mai bună ofertă de pe piață” nu este întotdeauna chiar cea mai bună ofertă de pe piață;

– Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

– Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale.

– Dacă cumpărați bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienţă ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanţie emis de producător.

– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. Foarte important este să cunoaşteţi situaţia financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacţie, cât şi după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factură, fără a vă da seama de acest lucru.

– Tipăriţi sau salvaţi comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Pentru a evita tentativele de fraudă, trebuie să aveți în vedere următoarele:

–  nu dați click pe link-uri sau atașamente din surse necunoscute;

–  nu oferiți PIN-ul cardului și datele complete ale acestuia;

–  instalați soluții de securitate pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu viruși sau pentru tentativele de phishing;

–  fiți atenți la greșelile de exprimare.

Este important să vă adresați imediat băncii emitente a cardului, în momentul în care realizați că ați fost înșelat, pentru a se bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite. Dacă ați suferit daune materiale, vă recomandăm să depuneți plângere la cea mai apropiată secție de poliție.

sursa: IPJ Bistrița-Năsăud

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate