Scandări șocante la un protest în Budapesta! Extremiștii solicită sprijin pentru recuperarea Transcarpatiei și a Transilvaniei
Două proteste au avut loc în Budapesta pe 30 aprilie, raportează presa maghiară. Primul protest a fost organizat în sprijinul Ucrainei, cu manifestanți purtând steaguri ucrainene și pancarte pe care scria „Nu războiului”, „Opriți Rusia” și „Ucraina liberă”, iar al doilea protest a fost organizat în sprijinul Rusiei, cu manifestanți care purtau pancarte în care se specifica faptul că SUA și NATO sunt responsabile pentru războiul Rusia-Ucraina.
Guvernul Orbán, deși și-a confirmat poziția împotriva agresiunii ruse, a declarat că nu va interveni în dreptul cetățenilor la proteste, „cu excepția unor cazuri extreme”. Fidesz este un susținător al liberalismului clasic, așa că a precizat că nu limitează demonstrațiile. Un reprezentant al Guvernului, Gergely Gulyás, ar fi spus, potrivit presei din Ungaria, că majoritatea maghiarilor sunt conștienți de faptul că Rusia a atacat Ucraina și că „doar o minoritate protestează”.
Protestele pro-Rusia (anti-SUA) au fost anunțate oficial de Ambasada SUA din Ungaria: „Poliția maghiară va fi prezentă la fiecare dintre aceste evenimente pentru a monitoriza securitatea. Totuși, aceste demonstrații au potențialul de a deveni violente. Personalul Ambasadei SUA a fost sfătuit să evite aceste demonstrații și zonele din apropiere”, scria Ambasada SUA pe 29 aprilie.
Un important site de știri din Ungaria, Blikk, a descris și a documentat modul în care s-a desfășurat protestul de susținere a Rusiei în Budapesta. Reporterii prezenți la fața locului au declarat faptul că după încheierea manifestației de susținere a ucrainenilor, steagurile Ucrainei au fost înlocuite cu steaguri ungurești și rusești.
„Demonstrația a început cu discursuri, vorbitorii au sugerat ca trupele de menținere a păcii maghiare să fie trimise în Ucraina pentru a-i proteja pe maghiarii din Transcarpatia, au salutat dreptul rușilor la autodeterminare și le-au cerut vorbitorilor să recunoască acest lucru. Statele Unite au fost considerate responsabile pentru război.”, a notat publicația Blikk.
„Moderatorul” demonstrației pro-ruse ar fi rostit și expresii anti-ucrainene îngrijorătoare, precum că „ucrainenii au dat lumii unul sau doi poeți” și tot timpul cei adunați au răspuns cu „Atomot nekik!” (o traducere aproximativă „Dați cu bomba atomică peste ei!”). S-au mai scandat numele lui Putin, precum și „Trianon”, „Transcarpatia”.
Chiar dacă numărul participanților a fost redus (sub 200 de persoane), faptul că aceste afirmații care pot fi clasificate extremiste de a cere Rusiei susținere pentru ca Ungaria să ia Transcarpatia și… Transilvania, pot fi un precedent periculos. Până la această oră, nu am văzut nicio reacție din partea Ministerului de Externe al României.
Actele acestor grupări extremiste maghiare nu sunt străine României. Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat, la 5 ani de închisoare, pe doi membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015. Gura târgului vorbește despre faptul că există conexiuni între HVIM și separatiștii din zona Transnistriei și că gruparea ar fi finanțată de la Moscova. Se explică, astfel, de ce astfel de proteste pro-ruse au loc în inima unei țări europene, profitând de faptul că Guvernul maghiar susține… dreptul la manifestații de orice fel. Se pare că încurajarea folosirii bombei atomice și preluarea militară a unor teritorii care nu aparțin Ungariei nu sunt considerate suficient „de extremiste” pentru a le opri înainte de o catastrofă.
Cel puțin 2.899 de civili au fost uciși și alți 3.235 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului pe 24 februarie, potrivit estimărilor ONU. Se consideră că adevăratul bilanț este mult mai mare. Peste 5,4 milioane de persoane au fugit în alte țări, cu aproximativ 7,7 milioane de persoane strămutate în interior, arată datele agenției ONU pentru refugiați, arată Agenția Anadolu.