Se propune reducerea lățimii benzilor de circulație (PROIECT)

0

Un proiect prin care se propune reducerea lățimii benzilor de circulație (de la 3.5 m la 3 m) pe anumite sectoare de drum național a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Transporturilor. Obiectivul este acela de a reduce viteza de circulație și implicit numărul accidentelor rutiere.

Normele tehnice au fost aprobate în Consiliul Tehnic și Economic al Companiei de Drumuri.

În cazuri excepționale, pentru drumurile naționale existente și proiectate, cu acordul Administratorului rețelei de drumuri, din motive de sporire a siguranței circulației în zona intersecțiilor, a trecerilor de pietoni, pe drumurile existente cu 4 benzi de circulație, în zona punctelor periculoase etc., se poate reduce lățimea benzii de circulație de la 3.50 m până la minimum 3.00 m, inclusiv lățimea marcajelor, prevăzându-se măsuri compensatorii corespunzătoare, după caz”, se menționează în propunere, notează presa centrală.

Această reducere a lățimii benzii a fost testată deja la ieșirea din București, pe DN2/E85 și monitorizată din iulie 2019 și până spre finalul anului 2021. Concluzia a fost că pe respectivul segment (o porțiune de aproximativ 9 km pe care se produceau frecvent evenimente rutiere) nu s-a mai înregistrat niciun accident grav, soldat cu pierderea de vieți omenești.

Totodată, realizatorii proiectului își mai propun:

– Reducerea vitezei de circulație prin efectul fizic de îngustare a benzii pentru prevenirea accidentelor rutiere;

– Introducerea unor insule de protecție a pietonilor în zona trecerilor de pietoni;

– Realizarea unor benzi suplimentare fără exproprieri de terenuri suplimentare în zona intersecțiilor;

– Realizarea unor proiecte de siguranța circulației pe sectoarele cu incidență mare a accidentelor (exp. DN 2, sectorul cu 2+1, separatori de sens pe drumurile existente cu 4 benzi de circulație, dublarea marcajului axial tip linie continuă, etc.);

– Reglementarea soluțiilor tehnice de siguranța circulației în raport cu instituțiile de verificare și control (I.S.C., A.R.R., Direcția Rutieră), notează Antena3.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate