Tichetele de masă și voucherele de vacanță se vor emite DOAR pe suport electronic. Ce se întâmplă cu biletele pe suport hârtie

0

Atât tichetele de masă cât și voucherele de vacanță vor fi emise exclusiv pe suport electronic de la începutul anului viitor. Această măsură a fost concepută pentru a proteja sănătatea oamenilor – pe de o parte – dar și pentru a combate frauda de natură fiscală.

Potrivit proiectului de Ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor, toate biletele emise pe suport de hârtie (emise până la data de 31 ianuarie 2022, inclusiv) își mențin valabilitatea până la expirarea acesteia.

Sunt modificate, în vederea unei mai bune aplicări, prevederile art. 28 alin. (1) lit. h) potrivit cărora constituie contravenţie comercializarea de către salariaţi şi/sau de către unităţile de alimentaţie publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant, bufetele sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective, a tichetelor de masă contra unor produse, altele decât cele alimentare, în sensul eliminării trimiterii la categoria salariaţilor, ţinând cont de faptul că, la art.28 alin.(1) lit. g) este reglementată o contravenţie cu un conţinut similar, respectiv fapta de a comercializa oricare dintre tipurile de bilete de valoare contra unei fracţiuni de preţ sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin lege”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Vestea bună în ceea ce privește voucherele de vacanță este că acestea vor putea fi acordate și salariațiilor din mediul privat în cuantum maxim de 13.800 de lei (mai exact, contravaloarea a 6 salarii minime brute).

În situaţia actuală extraordinară, cauzată de pandemia de COVID-19 şi riscurile asociate acesteia, pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei a fost recomandată efectuarea plăţilor fără numerar, prin mijloace moderne de plată, precum cardurile sau plăţile online. Utilizarea cât mai extinsă a cardurilor reprezintă o soluţie a cărei eficienţă este dovedită în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi care astfel asigură, implicit, creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Acordarea biletelor de valoare pe suport electronic unui număr cât mai mare de beneficiari va conduce la creşterea reţelei de acceptare, inclusiv în mediul rural, fapt care va impacta pozitiv şi numărul de plăţi făcute cu alte tipuri de carduri şi pe cale de consecinţă, va constitui o măsură în plus în combaterea fraudei fiscale, prin stabilirea trasabilităţii fluxurilor băneşti”, se mai precizează în nota de fundamentare mai sus menționată.

telegram ziar piatra neamt
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate